Nieuwe toolkit gelanceerd op congres over duurzaamheid

In het Dominicanenklooster in Zwolle vond op zaterdag 5 oktober het congres Groen Geloven plaats. Tijdens het ochtendprogramma lanceerde Groenekerkenactie een nieuwe toolkit voor kerken die ‘groen’ willen worden.
Ruim 600 mensen waren aanwezig op het uitverkochte congres over ‘een invulling geven aan de Bijbelse opdracht van goed en recht doen’. Uitgangspunt van de organisatie was dat verduurzaming hoort bij de missie van kerk-zijn, christen-zijn en geloven.

Kerk: tent of monument?
Tijdens de workshoprondes, proeverijen genoemd, was er onder meer een workshop over de zin en onzin van duurzame kerkgebouwen met als titel ‘Kerk: tent of monument’. De workshop werd verzorgd door Simon Haanemaijer, architect bij RoosRos in Oud-Beijerland. Zijn opvallendste uitspraak: ‘Het meest duurzame kerkgebouw is géén kerkgebouw’. Vanzelfsprekend was zijn pleidooi niet om kerkgebouwen maar af te schaffen. Hij toonde wel aan dat onze moderne comfort-eisen duurzaamheid in de weg staan. “Als we het koud hebben, moet de verwarming hoger. Dat duurt uren voordat een kerkzaal op temperatuur komt. Als je tegelijk bedenkt dat we die kerkzalen slechts een paar uur per week gebruiken, dan zijn het ruimtes die onmogelijk te verduurzamen zijn.” Haanemaijer zocht de winst op het terrein van verduurzamen van kerkgebouwen vooral in efficiënter en multifunctioneel gebruik. De zalen delen met een voedselbank, een peuterspeelzaal of een andere maatschappelijke functie. “Spanningsveld blijft welke mate van multifunctioneel gebruik is acceptabel voor de kerkzaal? Dat ligt bij katholieke kerken nog moeilijker dan bij andere. Dat is een ingewikkelde theologische discussie die wel gevoerd zal moeten worden.”

Nieuwe toolkit
De plenaire ochtendsessie werd afgesloten met de presentatie van de nieuwe toolkit van Groene Kerken. Hanna van der Horst, projectleider bij Groenekerkenactie lichtte toe: “De vorige toolkit was 7 jaar oud. Inmiddels is er zo veel veranderd en zijn er zoveel nieuwe mogelijkheden. Daarom zijn wij een jaar geleden begonnen met een geheel nieuw hulpmiddel voor kerken die serieus werk willen gaan maken van groener kerk-zijn.’
De toolkit is een prachtige, interactieve website met veel tips. Ook is er een kaart waarop groene kerken staan aangegeven. Doel is verder dat er een goed gevuld, interactief platform komt waarop kerken hun ervaringen kunnen delen en contact kunnen zoeken met kerken die al verder in het groene traject zijn.

U kunt de Toolkit bekijken via: https://toolkit.groenekerken.nl/.

(De foto’s zijn gemaakt tijdens het congres Groen Geloven in het Dominicanenklooster in Zwolle. Copyright: Helderblauw, Barneveld. Het is niet toegestaan de foto’s te gebruiken op andere websites of in gedrukte media.)