Enkele honderden kerken per jaar worden verbouwd, gerenoveerd of gerestaureerd

Exacte cijfers zijn er niet, maar als uitgever van Kerkmagazine, het facilitair vakblad voor kerkelijk beheer en bestuur, komen ons berichten van enkele honderden kerken onder ogen die zijn verbouwd, gerenoveerd, gerestaureerd of nieuw zijn gebouwd. En dat betreft dan nog uitsluitend de grotere projecten. Hoeveel er wordt geschilderd, gerepareerd, installaties worden vervangen etc., is zeker een veelvoud daarvan.

In de meest recente editie van Kerkmagazine, staan vier artikelen over kerken die ingrijpend zijn verbouwd. We geven een korte opsomming, het blad zelf kunt u lezen via de website van Kerkmagazine.

Gered van de sloop, klaar voor de toekomst - kerkgebouw Protestantse Gemeente Monster
Het kerkgebouw verkeerde in zeer slechte staat, sloop en nieuwbouw werd serieus overwogen. Onder architectuur is het gebouw geheel gerenoveerd en opgeknapt. De kerk heeft nu een prachtige, eigentijdse uitstraling. Van 'oud bruin' naar 'fris wit', afgewisseld met kleuren die bij een dergelijk oud gebouw passen.

Vernieuwd liturgisch centrum - kerkgebouw Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Leusden
Een nieuwe visie op muziek in de kerkdienst leidde tot een vernieuwd liturgisch centrum. Mede dankzij het eigen stylingteam en met behulp van o.a. een meubelmaker werd de voorzijde van de kerkzaal ingrijpend vernieuwd.

De kerk koopt een café - Protestantse Gemeente Ter Holten
In Oldeholtpade kocht de kerk een bruin café. En dat moest het blijven ook. Met een kerkelijk centrum eraan vast, laat de kerkelijke gemeente het renderend exploiteren. De kerk kocht het café en nog wat extra grond naast de oude kerk. Vervolgens werd het geheel ingrijpend gerenoveerd, met behoud van de sfeer die hoort bij het pand. Een commerciële horecaondernemer pacht het café met zalen. De nieuwe faciliteit loopt uitstekend. Bijna elk weekend is de locatie afgehuurd.

Kerk te klein - Hervormde Gemeente Arnemuiden
De kerk van de Hervormde Gemeente in het Zeeuwse Arnemuiden werd te klein. Er is een zaal gebouwd met overloop voor 150 kerkgangers, met beamer, luchtverversing en comfortabele stoelen.

Lees de volledige artikelen in het novembernummer van Kerkmagazine.