Energiebeheer en duurzaamheid belangrijk thema Engelse kerkenbeurs

Van 17 t/m 20 mei 2016 vond in Londen de Engelse kerkenbeurs plaats. Deze wordt onder de naam Christian Resources Exhibition al sinds 1985 georganiseerd.

Plaats van handeling was de London ExCeL naast London City Airport. Elk jaar bezoeken wij van Kerk & Gemeente deze beurs.

Belangrijk verschil met onze Nederlandse kerkenbeurs is dat er op de Engelse versie veel meer consumenten rondlopen als bezoeker. Marketing manager Bill Allen geeft dat ook aan: "Het is altijd een spanningsveld: er zijn vrij veel goede doelen en uitgevers aanwezig als exposant. Zij willen veel bezoekers. De zakelijke aanbieders willen voornamelijk goede bezoekers, 'veel bezoekers' is geen must voor hen."

Tot 2014 vond de CRE plaats in Esher, Surrey, middenin de Engelse Biblebelt. De verhuizing naar het zakelijke Londen heeft wel bezoekers gekost in 2015. Dit jaar trekt het weer fors aan. Ook de exposanten zijn meer tevreden dan vorig jaar, hoewel het een spanningsveld blijft bij de zakelijke exposanten.

Qua onderwerpen zie je dezelfde soorten leveranciers als in Nederland. En ook in Engeland is energiebeheer en duurzaamheid een zeer belangrijk en actueel thema. Er is zelfs een aparte 'Eco-straat' ingericht met uitsluitend exposanten op het terrein van verwarming, energiebeheer, inkoopcollectieven en duurzaamheid. Engeland telt relatief veel meer oude kerken dan ons land. Dat zijn per definitie kerken met een hoog dak en plafond. Ergo: kosten voor verwarming lopen hoog op. Zelfstandige consultants begeleiden kerken in hun zoektocht naar besparingsmogelijkheden.

Daarnaast zijn natuurlijk ook de leveranciers van meubilair, geluidsinstallaties, restaurateurs, orgels, keukens vaste klant. Ook architecten en adviseurs op het gebied van gedeeltelijke herbestemming of nevenbestemming zijn steeds meer aanwezig op de beurs.

De directeur van Kerk & Gemeente, Marco van de Wetering, is ook afgereisd naar Londen om samenwerking te bespreken tussen de kerkenbeurzen in Engeland, Duitsland, Zwitserland, Italië en Polen. Elke beurs kent wel een aantal leveranciers dat is geïnteresseerd in deelname aan beurzen in het buitenland. Mogelijke samenwerking wordt nog verder onderzocht en uitgewerkt.

De volgende editie van de CRE is een lokale beurs. Deze vindt plaats op 11-12 oktober 2016 in Maidstone, Kent.

Meer informatie over de Engelse kerkenbeurs CRE: https://www.creonline.co.uk/